Het cranio sacrale systeem

werkt als eb en vloed

Cranio sacraal systeem

In cranio sacraal therapie werk je rechtstreeks met het centrale zenuwstelsel dat zich bevindt tussen het cranium (schedel) en het heiligbeen (sacrum). Vandaar de term cranio sacraal therapie. Het totale cranio sacrale systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies dat daar omheen zit (dura mater) en het hersen- en ruggenmergvocht (cranio sacrale vocht) dat tussen die twee vloeit. Het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van de schedel en de wervelkolom tot en met het heiligbeen. 

Eb- en vloedbeweging van het cranio sacrale vocht

In het midden van de hersenen zit een soort pompsysteem dat het cranio sacrale vocht produceert. Dit vocht voedt, reinigt en beschermt ons centrale zenuwstelsel. Het heeft een golvend ritme, net zoals de eb- en vloedbeweging van de zee. Dus naast ons hart- en ademhalingsritme heeft ons lichaam een derde ritme; het cranio sacrale ritme. Ook wel de ademhaling van de hersenen genoemd.

Dit cranio sacrale vocht is niet alleen essentieel voor een gezonde werking van het centrale zenuwstelsel, maar ook voor onze algehele gezondheid, omdat het in verbinding staat met en invloed uitoefent op ons endocriene systeem (hormoonstelsel) en onze organen. De bewegingen van dit vocht worden via het bindweefsel (dat zich om elk orgaan, elke zenuw, bloedvat of spier bevindt) aan het gehele lichaam doorgegeven en is op die manier voelbaar voor een ervaren cranio therapeut.

zenuwcel.jpg